Gunghästar

Gunghästar är inte bara populära bland barn, även många föräldrar uppskattar dem då de är perfekta både för att öva upp barns balanssinne och motorik på ett sätt som de flesta andra leksaker inte klarar av.

Det finns massvis med olika sorters gunghästar att välja mellan om man vill skaffa detta till sitt barn, i gammaldags, traditionell stil eller i plast med olika moderna funktioner och med teman som barnen kanske känner igen från filmens och böckernas värld.

 

Det man bör tänka på när man väljer ut en gunghäst får att köpa till barnet är i första hand:

 

Storlek

Ju mindre barnet är, desto mindre behöver förmodligen även gunghästen vara för att den ska vara säker, men även tilltalande för barnet.

Höjd

Även detta är viktigt för att barnet själv ska kunna ta sig upp och ned från gunghästen utan problem, och för att gunghästen inte ska vara farlig för barnet. Ju yngre barnet är, desto lägre bör även gunghästen vara.

 

För många gunghästar anges den optimala åldern på barnet, och är man osäker på vad som kommer att fungera bäst gör man ofta klokt i att följa dessa rekommendationer.

 

Säkerhet

Även i övrigt, utöver storleken och höjden som vi nämnde ovan, vill du förstås att gunghästen ska vara säker. Detta betyder att inga små, avtagbara delar får finnas, och att konstruktionen måste vara bra, så att gunghästen inte kan braka ihop mitt i allt. Kika även på om en säkerhetsmärkning finns.

 

Komfort

Vissa gunghästar är förvisso fina, men inte så bekväma att sitta på för barnet. Att skaffa en sådan gunghäst är i regel ett misstag, för barnet kommer förmodligen inte alls att tycka lika mycket om en sådan gunghäst som en mer bekväm variant. Titta därför även på hur bekväm gunghästen kan tänkas vara för barnet innan köp, framför allt om ditt önskemål är att barnet ska använda gunghästen så mycket som möjligt och bli mer självständig som en följd av detta.

 

Användningsområde

Vissa föräldrar tycker att det är helt okej med ganska avskalade gunghästar som bara är en häst och inget mer, men allt fler föräldrar vill även att gunghästen ska ha någon slags extra funktioner, som t.ex. att den spelar musik, gnäggar eller liknande om man trycker på en knapp. Detta kan vara väldigt bra för att öva upp även finmotoriken men eftersom alla gunghästar inte har dessa funktioner är det bra att fundera på om man vill ha en gunghäst med sådan funktionalitet eller inte innan man beger sig iväg för att leta efter en, så att man kan leta specifikt efter detta.

Som en regel kan man dock säga att de flesta barn gillar att det finns många knappar och extra funktioner på gunghästar och med tanke på den fingerfärdighet som detta ofta leder till är detta även att föredra med tanke på utvecklingsmöjligheterna som detta innebär.